Wasbeer uit Mol...

Vanmiddag vingen enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum een 10kg zware wasbeer. Het dier was erg agressief.

Vanmiddag kregen we een telefoontje uit Mol. In een tuin zou binnen een kleine omheining een wasbeer zijn vastgeraakt…
Omdat wasberen erg agressief kunnen zijn én in onze natuur helemaal niet thuishoren sprongen we in de auto om het dier op te halen.

Daar aangekomen bleek het om een stevige wasbeer te gaan, die zich genesteld had op enkele opeengestapelde buizen die tussen een muur van een tuinhuisje lagen en een omheining. Dat het absoluut niet om een handtam dier ging bleek uit het harde gegrom toen we het dier alleen nog maar wilden benaderen…

Zoals verwacht liet het dier zich niet makkelijk pakken, het werd een erg spannende vangst
De wasbeer probeerde altijd over de omheining te kruipen, of te ontsnappen via het dak van het tuinhuisje. Daarbij probeerde de wasbeer dan ook nog eens te bijten, wat de vangpartij er niet gemakkelijker op maakte…

Gelukkig kregen we het dier na enkele minuten toch te pakken in onze netten, zodat we terug richting Opglabbeek konden vertrekken.
Bij aankomst werd de wasbeer direct gewogen (maar liefst 10kg!) en in onze speciale wasberenquarantaine geplaatst. Dit is erg belangrijk, want wasberen kunnen drager zijn van een wasberen-spoelworm die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.


Binnen drie weken zal onze wasbeer een stevige ontwormingskuur achter de rug hebben, en mag hij naar onze grotere buitenkooien tot we een nieuwe thuis voor hem hebben gevonden.

Album 'Wasbeer uit Mol'

Deze ontsnapte wasbeer werd door enkele medewerkers in Mol gevangen (foto's Stijn Van Elsen)

Wasbeer uit Mol...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..