Wat u niet zag op TV

8 februari 2019

Wat u niet zag op TV

Afgelopen week was erg druk en u hebt ongetwijfeld enkele van onze acties via de pers vernomen. Zo kwam Minister Weyts de reptielenpositieflijst voorstellen en kwamen er twee zwaar verwaarloosde leeuwen uit Frankrijk aan.

Maar daarnaast hebben we uiteraard niet stilgezeten. Hieronder enkele acties van afgelopen week die de nationale pers niet haalden: 

Ten eerste zijn we de hele week al gastheer voor een honderdtal brandweermannen uit Brussel die in ons centrum een opleiding volgen. De opleiding is tweedelig: omgaan en hanteren van exotische reptielen en grote spinnen en wildlife handling (het omgaan en hanteren van inheemse wildlife). Vooral voor het onderdeel wildlife handling maakt de Brusselse brandweer dankbaar gebruik van onze expertise ter zake. 

Woensdag werden we naar Lubbeek geroepen. Daar vond een ambtenaar van de VLM een vos die leek vast te zitten in een strop. Een interventieteam vertrok met spoed vanuit Oudsbergen om het dier te bevrijden. De vos bleek echter vast te zitten met een leiband aan een draad en dit met een dichtgeschroefde musketon. Deze bijzonder vreemde situatie wekt heel wat vragen op: werd deze vos als huisdier gehouden, waarom werd dier het temidden van de velden achtergelaten,... Terug in Oudsbergen bleek het dier gekwetst aan een voorpoot en dient hij dus ter revalidatie bij ons te blijven.

 

 Donderdag werd bij een honden- en kattenasiel in Luik een ringstaartmaki opgehaald. Het tamme dier werd reeds in het weekend in een tuin gevonden en opgehaald door de hondenvanger. Omdat het aapje gechipt was, probeerde men eerst een eigenaar te achterhalen, maar omdat die niet te vinden was, contacteerde men het Natuurhulpcentrum. De maki verblijft momenteel in onze quarantaine. Het is niet duidelijk of de maki wel legaal werd gehouden. In principe is het verboden om dergelijke dieren als huisdier te houden.

Vrijdag kwam de Natuurinspectie van het ANB langs met speciale vogels die in beslag werden genomen bij een vogelhandelaar in Dessel. Het betrof bijzonder zeldzame vogels zoals pestvogels, kortteenleeuweriken, grauwe-, cirl- bruinkop- en witkopgorzen, een haakbek en een roodkeelnachtegaal. De vogels hadden allemaal gemanipuleerde pootringen en zijn naar alle waarschijnlijkheid geroofd uit de natuur. 

Als klap op de vuurpijl kwam er vrijdagavond nog een melding binnen voor drie slangen die in het water van een wachtbekken / waterloop in Hasselt zouden liggen. Er werd in eerste instantie gedacht dat het om afvalslierten of namaakslangen zou gaan, maar het bleek 3 koningspythons te zijn. De dieren waren uitermate onderkoeld en warmen momenteel op onder het toeziend oog van onze IC-medewerkers. Hoe de slangen in het ijskoude water terecht zijn gekomen is momenteel niet duidelijk. 


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!