Wespendief totaal verzwakt...

Namiddag kregen we bezoek van een dierenvriend uit Bekkevoort. Die had een erg verzwakte roofvogel gevonden tijdens een wandeling. Hij had het dier gewoon van de grond kunnen oprapen, maar merkte al snel dat de klauwen van een roofvogel erg scherp kunnen zijn...

De man besloot het dier voor verdere verzorging over te brengen naar het Natuurhulpcentrum. Toen hij aankwam werd al snel duidelijk dat de onbekende roofvogel een wespendief bleek te zijn. Het jonge exemplaar was graatmager en erg verzwakt. De vogel kreeg onmiddellijk onderhuids vocht toegediend en zal op onze spoedafdeling terug op krachten kunnen komen.

Wespendieven zijn trekvogels die de winter in tropisch Afrika doorbrengen. Deze reis is niet zonder gevaren en vooral de onervaren jonge wespendieven sneuvelen onderweg door honger, hoogspanningskabels, windmolens, verkeer,... Deze roofvogels zijn echte voedselspecialisten, ze leven vooral van wespenlarven en zijn erg bedreven in het uitgraven van wespennesten. Hun neusgaten zijn zelfs smaller dan bij een buizerd zodat er geen wespen in kunnen kruipen, dit is duidelijk te zien op de foto.

Waarschijnlijk zal deze wespendief de hele winter op het Natuurhulpcentrum moeten doorbrengen. Het dier is te verzwakt en we zullen hem niet tijdig aangesterkt krijgen. Het merendeel van zijn soortgenoten is momenteel al doorgetrokken richting Zuiden. Als alles goed gaat zal deze prachtige roofvogel volgend voorjaar terug op wespenjacht kunnen...

Wespendief totaal verzwakt...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..