Wezeltje tussen de fruitbomen..

Een gerevalideerde jonge wezel moet de populatie woelmuizen en -ratten onder controle houden...

Geregeld kampen fruitboeren in het zuiden van onze provincie met een overlast van woelratten en –muizen. Deze kleine knaagdieren graven gangen en knagen aan de wortels van de fruitbomen, waardoor die na verloop van tijd zelfs kunnen afsterven.


Het gebruik van vergif om de populatie wat in toom te houden is erg dier- en milieuonvriendelijk, maar er moet wel iets gedaan worden om een te grote schade te voorkomen. Onderzoekers van ProefCentrum Fruitteelt VZW willen nu starten met het inrichten van fruitboomgaarden op een manier waardoor ze extra aantrekkelijk worden gemaakt voor kleine marterachtigen, zoals wezels en hermelijnen. Een ideale oplossing, want zo krijgen deze kleine roofdiertjes wat meer kansen, en worden de aantallen muizen en ratten op een efficiënte, maar natuurlijke manier onder controle gehouden.


Hieraan willen we natuurlijk graag meewerken, en daarom trokken we met enkele speciale wezelkastjes én een gerevalideerde wezel naar zuid-Limburg. De wezel kregen we enkele weken geleden als nestjong binnen, nadat het door een kat was meegenomen.


Het voordeel aan wezels en hermelijn is dat ze door hun geringe grootte (ze zien er een beetje uit als een langgerekte muis) in staat zijn om ratten en muizen te volgen ín hun gangenstelsel.


In de boomgaard werden al enkele takkenhopen aangebracht die zorgen voor extra schuilmogelijkheden, en onze kasten vormen een mooie aanvulling. Er werden een aantal kasten verpreid, en als kers op de taart konden we de wezel vrijlaten. Met een ongevaarlijke voedingskleurstof werd de wezel nog gemerkt, zodat we met behulp van trailcamera’s hopelijk kunnen zien of het wezeltje al dan niet in de omgeving blijft.


Kijk hieronder naar een filmpje!


Wezeltje tussen de fruitbomen..

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..