Wie het kleine niet eert ...

Niet alle exoten die we opvangen hebben het kaliber van een grote koningspython, serval of leeuw. Soms komen er ook dieren binnen die een stukje kleiner zijn ...

Een bezorgd koppel uit Bilzen stond gisteren voor de deur met een schoendoos. Op zich niet bijzonder, tijdens drukke periodes krijgen we wel 40 tot 50 schoendozen per dag binnen, allemaal gevuld met dieren. Maar de inhoud van deze doos was verrassend.

Het ging om een zeer kleine Griekse landschildpad. Het koppel had de schildpad in hun tuin gevonden en dacht eerst dat het om een steen ging met een mooi motiefje. Met een gewicht van 50 gram en een lengte van 6 cm is dit echter nog maar een baby. Ondanks zijn beperkte grootte is dit schildpadje toch al een paar jaar oud. Zoals  vele schildpadden groeit de Griekse landschildpad heel traag, gemiddeld 1 cm per jaar, maar kunnen ze wel heel oud worden, 60 tot 70 jaar!

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor landschildpadden. Vaak komen ze terecht in de legale en illegale dierenhandel en wordt er naar believen gehandeld en gekweekt om grof geld te verdienen. In hun natuurlijke leefgebied, droge en rotsachtige graslanden in Zuid-Europa, zijn ze steeds minder en minder aanwezig. Heel veel mensen kopen nog altijd zulke dieren, zonder te beseffen wat ze hiermee aanrichten.

Gelukkig houdt de dienst CITES (Overeenkomst Inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten Wilde Dieren en Planten) een oogje in het zeil en voorkomt ze zoveel mogelijk illegaal verkeer door strenge voorwaarden op te leggen inzake houden en handelen van Griekse landschildpadden.

Dit schildpadje verblijft in het Natuurhulpcentrum totdat een goede thuis in een dierentuin is gevonden.

Wie het kleine niet eert ...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..