Wilde eend gered...

Deze namiddag moesten enkele medewerkers op pad naar Zonhoven. In het natuurreservaat Wijvenheide hing een wilde eend vast in de kabels die boven een vijver gespannen zijn.

De eend werd ontdekt door enkele wandelaars die iets verder op de camping verbleven. Ze sloegen alarm en bereikten via de receptie van de camping het Natuurhulpcentrum. Enkele medewerkers vertrokken, beladen met een kajak, naar Zonhoven. Omdat de vogel waarschijnlijk al enkele uren aan één vleugel vasthing, mocht er geen tijd verloren gaan.

Samen met de melders reden we het natuurgebied in tot aan de viskweekvijver waar we inderdaad een spartelende mannetjeseend aantreffen. De touwen waarin de eend zich vastvloog zijn over de kweekvijvers gespannen om viseters als reigers en aalscholvers van het water weg te houden. Een jammerlijke zaak want geregeld moeten we eenden, reigers, zwanen en zelfs roerdompen uit de touwen redden.

De eend kon met de kajak snel bevrijd worden en eenmaal op de oever leerde een eerste controle ons dat er gelukkig niets gebroken was. De eend werd even op de grond gezet maar omdat het dier zijn vleugel duidelijk liet afhangen werd hij meegenomen naar Opglabbeek. Hier zal de vogel enkele dagen in observatie blijven om te bekijken of er eventueel spieren gescheurd zijn...

Wilde eend gered...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..