Wilde kat in Natuurhulpcentrum!

Dit weekend kregen we een zeer zeldzame echte wilde kat binnen in het Natuurhulpcentrum!

Zaterdag werden we gecontacteerd door mensen uit de Oostkantons. Twee weken geleden hadden ze midden in bos een jong katje gevonden, en het mee naar huis genomen in de veronderstelling dat het ging om een gedumpte of ontsnapte kat.

Naarmate de dagen vorderden, bleef het diertje agressief en schichtig, en kwam de vraag of het misschien om een inheemse wilde kat zou gaan.

De mensen namen contact met ons op en stuurden enkele filmpjes door. Toen we de filmpjes bekeken, vonden we inderdaad dat de kitten wel héél hard leek op een wilde kat. De filmpjes en enkele detailfoto's werden doorgestuurd naar specialisten, en ook zij waren net als ons erg verbaasd, maar vrij zeker dat het ging om een wilde kat, waarschijnlijk de eerste die ooit in België in een opvangcentrum is opgevangen!

100% uitsluitsel geven aan de hand van enkel foto's is moeilijk. In gebieden waar wilde katten voorkomen zitten helaas ook huiskatten, en er is al bewijs dat kruisingen voorkomen. Enkel DNA-onderzoek kan hierover uitsluitsel geven. Daarom sturen we haarstalen op naar een Duits laboratorium.

Ondertussen zit het dier bij ons. Een nadeel is dat we maar één wilde kat hebben. Het risico zou bestaan dat het mensen zou gaan associëren met eten. Daarom plaatsen we vandaag een "tamme" huiskat bij het jong, zodat het beestje toch al wat gezelschap heeft.

Deze wilde kat is één van de meest spectaculaire inheemse diersoorten die we ooit hebben opgevangen, en we hopen natuurlijk dat we ook dit dier, net zoals de zovele honderden anderen dit jaar, binnenkort terug kunnen vrijlaten in de natuur!

Voor alle duidelijkheid, een wilde kat heeft helemaal niets te maken met huiskatten, verwilderde katten en zwerfkatten. Een wilde kat is, in tegenstelling tot deze anderen, een wild dier dat weliswaar enorm zeldzaam is, maar wél thuishoort in onze natuur. Na op vele plekken uitgestorven te zijn geweest, komen ze langzaam maar zeker terug. Zo werd in 2012 nog een wilde kat in Bocholt met een cameraval gefotografeerd. Dit was de eerste waarneming (en meteen ook de laatse) van een wilde kat in Vlaanderen sinds 150 jaar!

Dit dier zal tijdens de opendeurdagen op zondag 6, 13 en 20 september niet te zien zijn.

Wilde kat in Natuurhulpcentrum!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..