Wilde katten!

Zondag konden we een zeer zeldzame wilde kat vrijlaten, en tegelijkertijd werden er twee nieuwe binnengebracht...

Trouwe lezers herinneren zich misschien nog wel de jonge wilde kat die we in september opvingen in het Natuurhulpcentrum. Het jonge katje werd in de Oostkantons gevonden door wandelaars die dachten dat het een verweesde huiskat of verwilderde kat was. Toen het dier wat agressiever bleek dan normaal, twijfelden de vinders of het misschien toch geen wilde kat kon zijn.

Er werden enkele foto’s doorgestuurd en inderdaad, het bleek om één van de meest zeldzame diersoorten van België te gaan! We vingen de kitten op en plaatsten er een zwerfkat bij die uit het asiel kwam. De zwerfkat had bang van mensen, en zo probeerden we te voorkomen dat onze wilde kat te gewend zou raken aan mensen. Met succes! De jonge wilde kat groeide als kool, kon na enkele weken oefenen perfect jagen op de levende muizen die we hem aanboden, en bleek gelukkig schuw te blijven.


Deze week was dan het grote moment aangebroken en mocht de kat eindelijk terug genieten van de vrijheid. We lieten hem vrij in de buurt van de vindplaats, en na wat twijfelen schoot hij als een echte wilde kat pijlsnel uit zijn transporteerkist.


Een uniek moment, maar daar bleef het niet bij. Terwijl enkele medewerkers in de Oostkantons de kat aan het vrijlaten waren, kregen andere medewerkers in het Natuurhulpcentrum zelf twee nieuwe wilde katjes over de vloer! Ook deze werden gevonden door mensen die dachten dat het huiskatten waren. Een ongelooflijk toeval, en we gaan zoals altijd ons uiterste best doen deze kittens groot te brengen om ze hopelijk binnen enkele maanden terug te kunnen vrijlaten.


Hieronder zie je een filmpje van de vrijlating van de ene wilde kat, en de eerste papflesbeurt van de nieuwe wilde katjes!


Wilde katten!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..