Woestijnbuizerd maakt kleuters bang

Deze week kregen we een melding van een basisschooltje in Neeroeteren. Al enkele dagen maakte een ontsnapte woestijnbuizerd de speelplaats onveilig en verschillende kinderen durfden niet meer buiten komen. Op een plat dak plaatsten we een speciale vangkooi met enkele kuikens als lokaas en gisterenmorgen was het prijs, de vogel zat in onze val! De roofvogel, een tam exemplaar, is het gewoon om voedsel te krijgen van mensen. Vandaar dat hij waarschijnlijk zijn toevlucht zocht tot het schooltje toen hij honger had.

Woestijnbuizerds zijn oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, maar worden vaak gehouden als huisdier door mensen met weinig ervaring in de valkerij. We worden als opvangcentrum dan ook regelmatig geconfronteerd met ontsnapte roofvogels. Hoewel de wetgeving sinds 2018 is aangepast en de voorwaarden voor het houden van roofvogels strenger werd, blijven er her en der vogels ontsnappen. Ook deze vogel heeft riempjes rond zijn poten. Het houden van woestijnbuizerds is niet verboden, dus indien de eigenaar opduikt, kan hij zijn vogel komen halen. 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..