Woestijnbuizerd uit boom gered...

Gisteren kregen we oproep uit Genk. Een wandelaarster hoorde in een bos langs het Albertkanaal een vreemd geluid.

Het leken wel belletjes die rinkelden, hoog boven haar hoofd. Toen ze in de lucht keek, zag ze een roofvogel vasthangen aan een tak. De vogel had riemen en belletjes aan de poten. De vogel deed wanhopige pogingen om los te komen, maar dat lukte duidelijk niet.

De dame in kwestie nam contact op met het Natuurhulpcentrum. Een boomklimmer werd op pad gestuurd en die slaagde erin de vogel los te maken. Zowel vogel als klimmer geraakte veilig terug op de begane grond. De vogel, een woestijnbuizerd, is een typische valkeniersvogel. Wanneer deze dieren ontsnappen of na een training niet meer terugkomen, vliegen ze rond met riempjes rond hun poten. Die riemen verhinderen de vogels om te jagen en vroeg of laat komt de vogel vast te zitten in een boom, hoogspanningsdraad of prikkeldraad.

Vogels die niet gevonden worden, sterven een vreselijke dood: uren ondersteboven hangen. De woestijnbuizerd verblijft ondertussen in een grote buitenkooi en wacht op zijn baasje. We proberen ondertussen de eigenaar op te sporen.

Woestijnbuizerd uit boom gered...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..