Zeehond in de Zenne!

Vanmiddag kregen we een oproep van enkele rattenvangers die controles aan het uitvoeren waren op de Zenne in Zemst. Ratten vonden ze niet, maar tot hun verbazing zagen ze een zeehond rusten op wat slib!

De Zenne was tot voor kort de meest vervuilde rivier van Vlaanderen, en hoewel de waterkwaliteit er de laatste jaren heel wat op verbeterd is, is het nog lang niet goed genoeg om een gezonde vispopulatie in leven te houden om een zeehond voor een tijdje van genoeg voedsel te voorzien.

De rattenvangers namen daarom contact met ons op, en enkele medewerkers vertrokken met netten en een kajak richting Zemst. Daar aangekomen kon de zeehond snel gelocaliseerd worden. Het is heel bizar om een zeehond op de oever van een 5m smalle rivier te zien rusten! Waarschijnlijk is het dier via de Schelde op de Zenne terechtgekomen.

Stroomafwaarts en 100m verder stroomopwaarts van het dier werd een met stenen verzwaard net gespannen, zodat het tot op de bodem van de rivier kon zakken. Hierdoor kon de zeehond niet over of onder het net doorzwemmen, en zat het als het ware gevangen tussen de netten.

Met een kajak konden we het dier voorzichtig naderen. De zeehond bleek zich hier niet veel van aan te trekken en bleef gewoon liggen in de modder. Hierdoor lukte het om de zeehond vast te grijpen aan de staart, en na een partijtje worstelen in erg stinkende modder kon het dier in een schepnet getrokken worden.

Omdat we zelf niet de nodige infrastructuur en kennis hebben voor de opvang en verzorging van zeehonden, brachten we het dier naar het Sea Life Center in Blankenberge. Hier wisten ze te vertellen dat “onze” zeehond een 1-jarig vrouwtje was dat waarschijnlijk vanuit het noorden van Engeland kwam. Omdat de zeehond met haar 26kg wat te mager is, zal het de komende maanden aansterken in het Sea Life Center, en als alles meezit, kan het daarna terug vrijgelaten worden

Album 'Zeehond Zemst'

Deze zeehond kwam via de Schelde tot in de Zenne in Zemst. Deze rivier is ongeschikt voor zeehonden, dus werd het dier gevangen en overgebracht naar het Sea Life Center in Blankenberge, waar het wat kan aansterken.

Zeehond in de Zenne!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..