Zeldzame bever doodgereden...

Op de avond van 18 op 19 januari zijn onze medewerkers opgeroepen door de politie van Herk-de-Stad om een bever (!) op te halen.

Het dier zou slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeval.
Het is zéér uitzonderlijk dat we met een Europese bever geconfronteerd worden.
Dit exemplaar is zelfs de éérste bever die we over de vloer krijgen in het Natuurhulpcentrum! Reden temeer om er even bij stil te staan.

Rond 1900 was de bever namelijk helemaal uitgestorven in deze streken!
Het diertje werd toen zo intensief bejaagd voor zijn pels en vlees dat ze werden uitgeroeid tot het laatste exemplaar toe.

De laatste jaren zijn er in Nederland en België echter enkele bevers uitgezet in het wild. Deze dieren blijken dus rond te trekken en duiken nu af en toe op in onze gebieden.

Maar goed, na het telefoontje van de politie trokken onze medewerkers razend benieuwd en enthousiast naar het Schulensmeer in Herk-de-Stad.
Bij aankomst stelde de politie ons meteen teleur door te melden dat de bever reeds aan zijn opgelopen verwondingen was overleden.
Wellicht door inwendige bloedingen.

Het viel onze medewerkers vooral op hoe reusachtig dit dier wel is. Zo'n ruime 25 kilogram en zó groot, dat hij amper in onze transporteerkist paste.
Ook de gigantische tanden wekten ontzag. Deze messcherpe bijters zijn immers gemaakt om bomen mee om te knagen.

Helaas is de éérste bever in ons centrum een dode bever.
Steeds meer dieren komen jaarlijks om in het alsmaar toenemend en drukker verkeer. Doodzonde.

Maar deze waarneming is wél hoopgevend. De bever trekt rond en heeft een eigen plaatsje in de natuur weten te bemachtigen. Met wat geluk kan de bever zich weer uitbreiden tot een gezonde populatie zoals weleer. Als de mens er tenminste niet opnieuw jacht op gaat maken omwille van allerlei gemakszuchtige redenen ...

Trouwens, de dode bever werd ooit geschoten! Dat werd duidelijk toen we het dier onder het röntgenapparaat plaatsten. We konden duidelijk de sporen van loodhagel zien.
Opnieuw een mooi staaltje van 'wildbeheer', zoals de jagers het graag noemen.

Wij wachten alleszins hoopvol af op nieuwe meldingen ...

Zeldzame bever doodgereden...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..