Zeldzame marterachtigen vrijgelaten

2 juni 2010

Zeldzame marterachtigen vrijgelaten

Enkele dagen geleden konden we een gekwetste das en een hermelijn terug vrijlaten. Beide behoren ze tot de familie van de marters en beide zijn steeds zeldzamer geworden. We zijn dan ook erg tevreden dat we deze dieren een nieuwe kans kunnen bieden.

De das is afkomstig uit Nederland, daar konden medewerkers van de dierenambulance uit Parkstad het verdwaalde dier gemakkelijk vangen. De das had zich vastgelopen in een geitenweide en liep zenuwachtig heen en weer. Omdat het niet duidelijk was wat er juist met de das scheelde, bracht de dierenambulance het dier ter verzorging naar Opglabbeek, het dichtsbijzijnde opvangcentrum.

Bij ons werd de das onder narcose gebracht en uitvoerig onderzocht. Het dier bleek koorts te hebben, maar verder werden er geen andere ziekteverschijnselen vastgesteld. De das werd nog enkele dagen ter observatie op onze spoedafdeling gehouden maar kon daarna terug worden vrijgelaten. Dit doen we bij voorkeur op de vindplaats, een bekend dassengebied in Nederlands Zuid-Limburg.

De hermelijn werd binnengebracht als piepklein nestjong. Een kat was ermee komen aanlopen en de vinders hadden het diertje aan ons toevertrouwd. Met de grootste zorg werd de jonge hermelijn grootgebracht en al snel at die met smaak kleine stukjes vlees. In het eindstadium van zijn verblijf kreeg deze kleine marterachtige ook levende muizen als prooi. Die werden gretig verslonden en het was dan ook tijd om dit dier terug vrij te laten.

Hermelijnen zijn familie van de steenmarter en worden daardoor ook al eens beschuldigd van overlast. Hermelijnen zijn echter veel kleiner dan hun neef de steenmarter en zullen bijgevolg nooit volwassen kippen doodbijten. Ze eten vooral kleine knaagdieren en ze maken ook geen nesten op je zolder.  Niets dan voordelen dus aan die hermelijnen, jammer dat ze zo zeldzaam zijn geworden. Opmerkelijk is ook dat hermelijnen in de winter geheel of gedeeltelijk wit kleuren. Enkel hun staartpunt, een belangrijk kenmerk, blijft zwart.

Hopelijk kunnen beide marterachtigen genieten van een lang en gezond leven in de vrije natuur.
Album 'Das en hermelijn'

Zeldzame marterachtigen vrijgelaten


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!