Zeldzame roerdomp in het Natuurhulpcentrum...

Deze week kregen we een wel erg speciale gast over de vloer. Wandelaars vonden in Lummen een verzwakte roerdomp ! Deze zeldzame reigersoort is sterk gebonden aan natte rietkragen . Door het verdwijnen hiervan is de soort erg zeldzaam geworden.
Dankzij hun perfecte camouflage gaan ze helemaal op in de kleuren van het rietveld, en is het bijna onmogelijk om hen zo te ontdekken. Wordt de roerdomp opgeschrikt, dan neemt hij een karakteristieke “paalhouding ” aan. Met zijn snavel recht omhoog en dankzij zijn bruingestreepte borst lijkt hij sprekend op de omstaande rietstengels.
Een roerdomp is maar heel zelden te zien , maar vaker te horen. Ze hebben een karakteristieke whoemp die uit de rietvelden kan weerklinken.

“Onze” roerdomp had een afgebroken bovensnavel . Hierdoor was het een pak moeilijker om kikkers, vissen of salamanders te bejagen, en raakte het dier verzwakt. Gelukkig werd de roerdomp snel gevonden, en is hij al helemaal aangesterkt . Totdat de snavel genezen is, verblijft hij nog in het Natuurhulpcentrum.
 

Zeldzame roerdomp in het Natuurhulpcentrum...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..