Zeldzame tweekleurige vleermuis...

Gisteren werd vanuit Maasmechelen een zeldzame tweekleurige vleermuis binnengebracht. Het was nog maar de vierde Limburgse waarneming van deze soort!

Gisteren vond in Maasmechelen iemand vlak voor zijn deur een vleermuis. Het dier was waarschijnlijk tegen een raam gevlogen en kon niet meer vliegen.
Eén van de medewerkers van onze taxidienst ging het dier ophalen. In het Natuurhulpcentrum herkenden we de soort als een bij ons zeer zelden voorkomende tweekleurige vleermuis!
Het is nog maar de vierde maal dat een tweekleurige vleermuis in Limburg wordt waargenomen. Drie van de vier waarnemingen zijn trouwens dieren die in het Natuurhulpcentrum werden opgevangen.

Gelukkig had het dier geen verwondingen, maar was het enkel wat versuft door de klap. We plaatsten de vleermuis in een donker kistje, waar hij elk uur actiever begon rond te fladderen. Zinloos dus om het dier lang in gevangenschap te houden. Voor de vrijlating 's nachts kwam nog iemand van de vleermuizenwerkgroep langs om het dier op te meten, en daarna konden we de vleermuis in de buurt van de vindplaats terug vrijlaten!

Tweekleurige vleermuizen komen van nature voor in beboste bergflanken en aan rotswanden in Midden- en Oost-Europa. In de winter trekken de vleermuizen naar grotten en kelders om te overwinteren. Onze binnengebrachte vleermuis was waarschijnlijk tijdens de trek naar een overwinteringsplaats uit de richting gevlogen.

Zeldzame tweekleurige vleermuis...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..