Zeldzame tweekleurige vleermuis...

Vleermuizen krijgen we geregeld binnen in het Natuurhulpcentrum. Meestal zijn dit dwergvleermuisjes, een kleine soort die vaak in de buurt van huizen te vinden is.

Deze week echter, was het een tweekleurige vleermuis die we te gast kregen. Een zeer zeldzame soort, die tot nu toe nog maar 3 keer in Limburg werd waargenomen! Twee van deze drie waarnemingen werden trouwens door het Natuurhulpcentrum gedaan, want vorig jaar vingen we ook al een tweekleurige vleermuis op.
Waarnemingen in Vlaanderen gebeuren vooral aan de kust, in hoge gebouwen. Van oorsprong komen ze vooral uit Midden- en Oost-Europa, waar ze in rotsige berggebieden verblijven, en de tweekleurige vleermuizen die hier sporadisch voorkomen zien in deze hoge gebouwen een vervanging van hogere rotsen.

Speciaal aan deze soort is dat ze een bleke buik hebben, maar donkere haren op hun rug. Deze haartjes hebben een zilverkleurige punt, waardoor ze een mooie schijn hebben.

Helaas liep het voor deze vleermuis niet goed af. Bij ons aangekomen was het diertje al gestorven. De vinders vonden dat de vleermuis koud aanvoelde, en hadden hem daarom onder lauw water proberen op te warmen… Geen goed idee, want door de stress en de verdere afkoeling is het diertje gestorven.
 

Zeldzame tweekleurige vleermuis...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..