Zeldzame zeevogels...

Deze week kwamen er twee erg zeldzame 'zee'vogels in onze opvang terecht. Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat we deze soorten opvangen.

Het begon met een meeuw die in As werd gevonden, liggend in een braamstruik. De wandelaar die het dier aantrof, kon de vogel uit de bramen vissen en bracht de meeuw bij ons binnen. Het bleek om een drieteenmeeuw te gaan. Deze soort werd nog nooit eerder opgevangen. Drieteenmeeuwen broeden in Noord-Europa en komen af ten toe voor langs onze kusten. Zo ver in het binnenland (Limburg) worden ze haast nooit waargenomen. De vogel was er verzwakt en werd eerst gestabiliseerd. Daarna werd de vogel overgebracht naar onze collega's van het opvangcentrum in Oostende. Zij hebben meer ervaring met deze soort en bovendien zeewaterzwembaden om te revalideren.

Stormmeeuw 

Een dag later brachten mensen ons een stern uit Hamont. De vogel was erg zwak en kon zo opgeraapt worden. Het bleek om een Noordse stern te gaan. De vogel overleed echter enkele uren later. De stern was duidelijk ziek en we hadden een vermoeden van vogelgriep. Er werd een staal genomen en opgestuurd voor verder onderzoek. De vogelgriep heeft de laatste jaren een ware ravage aangericht in de broedkolonies van Noordse sternen. De soort staat trouwens bekend als de "übertrekvogel" omdat ze broeden in hoog arctisch gebied en gaan overwinteren op de Zuid-Pool.

Noordse stern 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..