Zes jonge dassen in semi-vrijheid...

Gisteren brachten we zes in het Natuurhulpcentrum grootgebrachte dassen naar een omheind terrein in Nederland.

De jonge dassen werden in de loop van de zomer als nestjong binnengebracht in het Natuurhulpcentrum. De meeste dasjes kwamen van Maastricht, waar na het afbreken van een betonnen dekplaat een burcht met vijf dassenpups kwam bloot te liggen. De ouders waren nergens meer te bespeuren. Hier kan je hun verhaal nog eens nalezen.

Het heeft veel tijd en geduld gekost, maar uiteindelijk hebben we zes prachtige dassen die klaar zijn om terug de vrije natuur in te gaan. De dassenpopulatie zit de laatste jaren in stijgende lijn, maar toch blijven het nog erg zeldzame dieren. Daarom besloten we om samen te werken met het Nederlandse Das & Boom, Natuurmonumenten en Ark Natuurontwikkeling. Deze organisaties bouwden in Nederand, vlakbij de Belgische grens, een ruim verblijf met een kunstmatige dassenburcht waar de dassen de eerste drie maanden in zullen blijven. De locatie ligt aan de rand van het verspreidingsgebied, en door daar de dassen vrij te laten, krijgt de populatie een duwtje in de rug.

De bedoeling is nu dat de dassen zich daar zullen settelen. Na 3 maanden worden gaten in de omheining geknipt en zijn de dassen echt vrij. Hopelijk blijven een aantal dassen in deze burcht, en zullen anderen de wereld intrekken om elders een nieuwe plek te gaan koloniseren.

Het is nog nooit gebeurd dat we zoveel jonge dassen binnenkregen, én er zoveel konden vrijlaten. We zijn dan ook erg blij dat de pups nu in een volgende stadium gekomen zijn, en zich nu écht kunnen voorbereiden op een leven in de vrije natuur!


Hieronder kan je kijken naar een filmpje:

Zes jonge dassen in semi-vrijheid...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..