Zoveelste ontsnapte kerkuil...

3 november 2008

Zoveelste ontsnapte kerkuil...

De laatste jaren is het echt “hip” om kerkuilen of andere roofvogels aan te schaffen. Omdat kerkuilen totaal geen dieren zijn om als huisdier te houden is deze rage absoluut niet aan te moedigen. Uilen zijn om te beginnen perfect aangepast aan een nachtelijk leven in de duisternis. Ze zijn dus helemaal niet gemaakt om overdag op de schouders te zitten van kinderen, mee te kijken naar televisie, en op te draven op één of ander Halloweenfeestje!

Bovendien krijgen we wekelijks verschillende telefoontjes van mensen wiens “huis”kerkuil ontsnapt is. Omdat uilen vaak aan een een ketting of hondenleiband op paaltjes gehouden worden, raken ze na de ontsnapping vaak verstrikt in de eerste boom of struik die ze tegenkomen. Uilen die geluk hebben worden gevonden, maar de meeste uilen sterven een trage hongerdood terwijl ze ondersteboven bengelen aan hun kettingen! Dat dit geen uitzondering is, merken we aan de talloze oproepen die we krijgen van dergelijke vasthangende uilen!

Vandaag was het weer zover. Voormiddag stond de ex-eigenaar van een ontsnapte kerkuil aan de deur. Omdat het niet illegaal is om een geringde kerkuil als huisdier te houden, kunnen we soms aan de hand van de ringnummer de eigenaar terug opsporen. De uil van deze persoon hadden we niet binnengekregen, maar een halfuurtje later kregen we telefoon uit Neeroeteren, met de vraag een verzwakte uil te komen halen. Daar aangekomen bleek het om een kerkuil te gaan. Geen wilde kerkuil, maar een kerkuil met riempjes en een ring aan… Helaas was de uil al gestorven. Niet verwonderlijk natuurlijk, probeer als uil maar eens te jagen met een hoop rommel aan je poten…
Spijtig voor de eigenaar, veel erger voor de kerkuil zelf!
 

Zoveelste ontsnapte kerkuil...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!