Zwaan gewond door hoogspanningskabel

Het Belgische elektriciteitsnet bestaat uit 5674 km aan bovengrondse hoogspanninglijnen. Erg gevaarlijk voor vogels zo blijkt want vanmorgen kregen we op het Natuurhulpcentrum namelijk een oproep voor een gewonde zwaan. De vogel zou tegen een hoogspanningskabel gevlogen zijn.

Door dichte mist of duisternis zijn hoogspanningslijnen vaak niet te zien voor vogels. Het kan dan ook gebeuren dat een vogel met volle snelheid tegen een hoogspanningskabel vliegt. Rond 9 uur kwam er een oproep binnen voor een gewonde zwaan. De vogel zou tegen een hoogspanningslijn gevlogen zijn om iets verder in een gracht te belanden.

Toen een medewerker van het Natuurhulpcentrum ter plaatse aankwam werd meteen duidelijk wat er gebeurd was. Onder de hoogspanningskabel lagen namelijk talloze witte pluimen verspreid over enkele tuinen in de buurt. ongeveer 50 meter verder was de zwaan terug te vinden. Deze liet zich gemakkelijk vangen en eenmaal op het Natuurhulpcentrum aangekomen werden de verwondingen duidelijk.

De onfortuinlijke zwaan was met de borst tegen de kabel gevlogen en had er een grote borstwonde aan overgehouden. Gelukkig waren we er op tijd bij waardoor de wonde meteen gehecht kon worden. Momenteel verblijft de jonge vogel op onze intensive care afdeling tot de wonde volledig hersteld is.

Zwaan gewond door hoogspanningskabel

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..