Zwaan gewond door hoogspanningskabel

16 december 2014

Zwaan gewond door hoogspanningskabel

Het Belgische elektriciteitsnet bestaat uit 5674 km aan bovengrondse hoogspanninglijnen. Erg gevaarlijk voor vogels zo blijkt want vanmorgen kregen we op het Natuurhulpcentrum namelijk een oproep voor een gewonde zwaan. De vogel zou tegen een hoogspanningskabel gevlogen zijn.

Door dichte mist of duisternis zijn hoogspanningslijnen vaak niet te zien voor vogels. Het kan dan ook gebeuren dat een vogel met volle snelheid tegen een hoogspanningskabel vliegt. Rond 9 uur kwam er een oproep binnen voor een gewonde zwaan. De vogel zou tegen een hoogspanningslijn gevlogen zijn om iets verder in een gracht te belanden.

Toen een medewerker van het Natuurhulpcentrum ter plaatse aankwam werd meteen duidelijk wat er gebeurd was. Onder de hoogspanningskabel lagen namelijk talloze witte pluimen verspreid over enkele tuinen in de buurt. ongeveer 50 meter verder was de zwaan terug te vinden. Deze liet zich gemakkelijk vangen en eenmaal op het Natuurhulpcentrum aangekomen werden de verwondingen duidelijk.

De onfortuinlijke zwaan was met de borst tegen de kabel gevlogen en had er een grote borstwonde aan overgehouden. Gelukkig waren we er op tijd bij waardoor de wonde meteen gehecht kon worden. Momenteel verblijft de jonge vogel op onze intensive care afdeling tot de wonde volledig hersteld is.

Zwaan gewond door hoogspanningskabel


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!