Zwaan in Wilsele

Vandaag trokken medewerkers naar Wilsele om er een gekwetste knobbelzwaan te gaan vangen op de Dijle.

De zwaan werd ontdekt door een jogster die langs de Dijle liep op het Lijnloperspad. Ze zag dat een vleugel van de zwaan helemaal verdraaid was. Toen ze stopte om te kijken, ontdekte ze bovendien dat er twee stukken bot uit de vleugel staken. Aangezien het Lijnloperspad niet toegankelijk is voor wagens was het moeilijk om de juiste plek door te geven.

Daarom stuurden we eerst twee van onze medewerkers uit het Leuvense ter plaatse om de situatie in te schatten. Ze slaagden erin de zwaan te lokaliseren ter hoogte van de Oud Strijderslaan. Ze waarschuwden tevens dat de zwaan op de Dijle zat en een kajak dus nodig zou zijn.

Drie medewerkers reden naar Leuven om de zwaan te vangen. Met een kajak konden ze de vogel naar de oever drijven en vanop de kant kon de zwaan opgeschept worden. Meteen werd duidelijk dat de vleugel onherroepelijk beschadigd was. Terug in Opglabbeek bleek de gebroken vleugel versplinterd en ernstig geïnfecteerd tot diep in het beenmerg. Er bleef nog maar één optie over en er werd beslist om het dier uit zijn lijden te verlossen...

Foto: Nanuska Beutels

Zwaan in Wilsele

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..