Zwaan vast in blikje...

1 juni 2010

Zwaan vast in blikje...

Vanmiddag werd een zwaan bevrijd van een stuk van een drankblikje dat rond de ondersnavel was vastgeraakt.

Rondslingerend zwerfvuil zorgt erg vaak voor problemen bij wilde dieren. Vandaag bijvoorbeeld, kregen we een oproep uit "Heerenlaak", een jachthaven in Maaseik. Een drankblikje was daar vastgeraakt rond de ondersnavel van een knobbelzwaan.

Enkele medewerkers, gewapend met een kayak en vangnetten, gingen ter plekke een kijkje nemen. De zwaan zwom nog rond in de jachthaven, maar door het vastzittend blikje kon de zwaan moeilijk eten zoeken, en was daardoor al zo verzwakt dat hij niet meer kon vliegen. Met behulp van de kayak werd de zwaan uit het water gedreven, waardoor hij op het land makkelijk gevangen kon worden.

Het blikje begon al in de snavel te snijden, dus werd de zwaan meegenomen naar het Natuurhulpcentrum. Daar werd het blikje voorzichtig losgemaakt en kon de wonde ontsmet worden.

Het dier verblijft nu nog een tijdje in het Natuurhulpcentrum, maar eenmaal de wonde is genezen, zal hij snel terug vrijgelaten worden.

Het is maar een kleine moeite om afval in een vuilbak te gooien, maar het kan enorm veel dierenleed besparen! 

Album 'Zwaan vast in drankblikje'

Deze zwaan was met zijn ondersnavel vastgeraakt in een rondslingerend drankblikje. Het stuk werd verwijderd en de wonde ontsmet.

Zwaan vast in blikje...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!