Zwanen gered in haven van Antwerpen...

Het Natuurhulpcentrum heeft vandaag twee zwanen gered in de haven van Antwerpen. De dieren waren met olie besmeurd en verzwakt door het koude weer.

Het was het bedrijf 'Antwerp Ship Repair' die het probleem opmerkte en ons contacteerde. Het personeel is er begaan met deze dieren, die er vrij in de haven rond zwemmen.

Gisteren waren we al eens ter plaatse geweest, maar de vogels waren bij onze aankomst nergens meer te bespeuren.
We moesten zonder vangst terug huiswaarts keren.

Vandaag waren de zwanen echter teruggekeerd dus besloten we nog eens poolshoogte te gaan nemen.

En inderdaad, op de kade zaten de beide dieren uit te rusten dus alles werd in gereedheid gebracht om de dieren te vangen.

Wouter, onze kajakker van dienst werd te water gelaten om te voorkomen dat de dieren over het water zouden vluchten zodat Sil en Dries de vogels op het land met netten konden vangen.
Mooi in theorie, maar de praktijk is altijd net iets moeilijker.
De zwanen zagen de bui al hangen en kozen het hazenpad via het water.

Onze kajakker slaagde er echter in één dier te isoleren en terug de kade op te drijven, waar het vrij snel gevangen kon worden met de schepnetten.

De helft van de buit was dus binnen, maar de andere helft dobberde ver uit het bereik van ons vangteam.
Met de kajak zou dit vrijwel onmogelijk zijn wegens de grote afstanden en het feit dat de zwaan nog stukjes kon vliegen.
En dan spreken we nog niet over het gevaar, want kajakken in een haven met woelig water en enorme schepen die continue passeren is niet geheel zonder risico.

Hier wist de havenwachter wel raad mee.
Deze kon vrij snel een 'kleine' boot regelen die ons zou oppikken om de zwaan te vangen.

Na een achtervolging van een klein uurtje konden we de zwaan in een dok drijven en wisten we het dier te strikken. De vogel was volledig uitgeput van de achtervolging en was eveneens besmeurd met een dikke laag olie.

De dieren zijn inmiddels gewassen op het Natuurhulpcentrum en zullen bij ons verzorgd worden tot hun verenkleed weer mooi waterdicht is. En zoals beloofd zullen de dieren weer vrijgelaten worden in de haven.

Hopelijk zullen ze in de toekomst niet opnieuw besmeurd worden met olie.
Hoe dan ook, een verhaal met een goede afloop.

Zwanen gered in haven van Antwerpen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..