Zwanen in nood...

Door de aanhoudende vrieskou en het daaruit volgende dichtvriezen van vele vijvers raken veel watervogels in de problemen: ze vriezen vast op het ijs, vinden te weinig voedsel of moeten op zoek gaan naar andere, niet dichtgevroren vijvers.

Vooral zwanen hebben we de laatste tijd moeten opvangen in het Natuurhulpcentrum. Eén zwaan dook op in het centrum van Genk, 2 andere liepen ineens rond in een tuin in Jesseren,…

Vandaag kregen we telefoon uit Maasmechelen. Een grote vijver was volledig dichtgevroren, op een zeer klein wak na. In dit wak zwom een zwaan, en daarnaast op het ijs zat de partner wat zenuwachtig op en af te lopen. De zwanen moesten hier dringend weg, dus gingen we een kijkje nemen. Onze kayak hadden we dit keer niet nodig om ons over het ijs te begeven, want dit was dik genoeg om over te wandelen. Met vangnetten konden de zwanen makkelijk gevangen worden.

Ondertussen zit het koppel zwanen samen met een tiental andere soortgenoten op één van onze vijvers.
 

Zwanen in nood...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..