Zwanengezinshereniging...

Sinds gisteren is zwaan 'Pappie' weer herenigd met zijn gezin. Die hadden hem enkele dagen moeten missen omdat hij in het Natuurhulpcentrum verbleef.

Het verhaal begon vorige week toen er een oproep binnenkwam uit Lanklaar. Een koppel dierenvrienden, Martin en Chrisje, volgen de zwanen in de Maasvallei al enkele jaren op de voet. Ze hadden ontdekt dat het mannetje uit Lanklaar, 'Pappie' genaamd,  een visdraad uit zijn bek had hangen. Twee medewerkers gingen ter plaatse en konden dankzij Martin en Chrisje de zwaan gemakkelijk vangen. De vogels komen immers de kant op gelopen wanneer ze hen roepen.

 

Helaas kon zwaan 'Pappie' niet ter plaatse bevrijd worden van het vistuig en moest hij mee naar Opglabbeek. Eerst werd er tijdens een röntgenonderzoek gezocht naar een haak, lood of een dobber. Toen die niet gevonden werden, besloot de dierenarts om via een endoscopie in de maag te kijken. De visdraad bleek in de maag van de vogel rond plantenmateriaal gewikkeld te zitten. Via de endoscopie kon gelukkig alles verwijderd worden.

Voor de zekerheid werd 'Pappie' nog enkele dagen ter observatie op onze revalidatievijver gezet. Toen bleek dat zijn stoelgang in orde was en hij goed zwom, brak een belangrijk moment aan. Samen met Martin en Chrisje gingen we het zwanengezin zoeken zodat 'Pappie' terug herenigd kon worden. Een tafereel dat de beide zwanenliefhebbers duidelijk emotioneerde en ook 'Pappie' knuffelde al snel met zijn vrouwtje en kinderen. Eind goed, al goed dus...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..