Gisteren mochten we een zeldzame zwarte ooievaar na een verblijf van 1,5 jaar in het Natuurhulpcentrum eindelijk terug vrijlaten!
Vrijdag was het dan zo ver. Eindelijk konden we de zwarte ooievaar die anderhalf jaar geleden binnengebracht werd terug vrijlaten!
De prachtige vogel werd eerst opgevangen door het vogelopvangcentrum in Anderlecht. Omdat daar de nodige accommodatie ontbrak om dergelijke vogel voor langere tijd te huisvesten, werd het dier naar ons overgebracht.
De vogel, toen nog een jong dier, verkeerde in zeer slechte conditie. Veel veren ontbraken of hadden een doffe kleur. Onmiddellijk startten we met een vitaminekuur, zodat het dier wat kon aansterken en krachten opdoen.
Spijtig genoeg kregen we de ooievaar vorige zomer niet meer in topconditie om de lange reis naar Afrika aan te vatten om daar te overwinteren. Daarom moest de vogel heel de winter bij ons blijven. Na de winter begon de conditie duidelijk te verbeteren, zodat we een tijdje geleden begonnen uit te kijken naar een geschikte locatie om het dier vrij te laten. Omdat de ooievaar nog nooit had gevlogen, was het erg belangrijk een goede locatie te vinden, en hier konden de boswachters en onderzoekers van de zwarte ooievaarwerkgroep ons goed mee helpen. Zij wisten een plek in de Ardennen die door tientallen zwarte ooievaars gebruikt wordt om te foerageren. Op deze plek is veel voedsel te vinden, zodat de vliegspieren voldoende kunnen aansterken.
Vrijdagmorgen reden we dan samen naar daar. Eerst kreeg de ooievaar een wetenschappelijke ring en een kleurring om. De ringnummer op de kleurring is met een verrekijker of telescoop duidelijk te lezen. Zo kunnen onderzoekers nagaan waar het dier zich ophoudt en hoe zijn verdere leven verloopt. De ooievaar bleef nog lange tijd rustig rondwandelen in de buurt van de vrijlatingsplaats. Zowel de boswachters als de mensen van de werkgroep gaan de vogel de volgende dagen goed in de gaten houden, om bij eventuele problemen snel te kunnen ingrijpen.
Zwarte ooievaars, nauw verwant aan de meer bekende witte ooievaars, doen het de laatste jaren opmerkelijk beter in de Ardennen. Dit komt deels dankzij de terugkeer van de bever! Bevers zorgen er voor dat door het maken van dammen op sommige plaatsen kleine riviertjes omgevormd worden tot natuurlijke vijvers. Deze zijn aantrekkelijk voor amfibieën en vissen, en die vormen dan weer het voedsel van de ooievaars! Toch blijven ze nog een erg schaarse broedvogel in België, en we zijn dan ook erg blij dat we een dergelijke prachtige vogel hebben kunnen vrijlaten!
Vrijlating zwarte ooievaar from Natuurhulpcentrum Opglabbeek on Vimeo.
Album 'Zwarte ooievaar 15/07/2011'
Na een verblijf van 1,5 jaar in het Natuurhulpcentrum kon deze zeldzame zwarte ooievaar terug vrijgelaten worden.