Zwarte roodstaart vast in nestmateriaal...

27 juli 2015

Zwarte roodstaart vast in nestmateriaal...

Vandaag moesten we naar de oude mijngebouwen van Heusden-Zolder.

Zwarte roodstaartjes zijn vogels die vaak in of aan oude gebouwen hun nest maken. Voor hun nest gebruiken ze, zoals de meeste vogels, kleine takjes, veren, hooi,... Heel soms gebeurt het dat een jong verstrikt raakt in dit nestmateriaal.

Vandaag moesten we hiervoor naar Heusden-Zolder. In één van de oude mijngebouwen was een nest gemaakt, maar terwijl de andere jongen al enkele dagen uitgevlogen waren bleef 1 jong in het nest zitten. De oudervogels vlogen nog af en aan met voedsel, maar enkele bedienden van een kantoor konden vanaf hun bureau recht in het nest kijken en zagen vandaag dat het vogeltje niet meer weg kon en vasthing aan het nestmateriaal. Ze namen contact op met het Natuurhulpcentrum, en enkele medewerkers reden naar Heusden-Zolder.

Dankzij ons klimmateriaal konden we via enkele dwarsbalken hoog in het gebouw veilig tot aan het nest geraken. Voorzichtig werd de vogel losgemaakt. Enkele teentjes waren spijtig genoeg al afgestorven, maar een zwarte roodstaart kan op 1 poot perfect overleven. We namen het diertje mee naar het Natuurhulpcentrum waar de wonde werd ontsmet. Ondertussen zit het diertje al samen met enkele andere zwarte roodstaartjes, en binnen enkele dagen mag hij naar één van onze nieuwe uitwenkooien voor insecteneters in bos, waar hij kan leren jagen vooraleer we hem vrijlaten.

Album 'Zwarte roodstaart Heusden-Zolder'

Deze zwarte roodstaart raakte verstrikt in nestmateriaal. Het nest bevond zich in een oud mijngebouw in Heusden-Zolder. Met klimbeveiliging konden we veilig tot aan de vogel geraken.

Zwarte roodstaart vast in nestmateriaal...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!