Zwerfvuil en wilde dieren...

Het is geen mooi zicht als je langs onze Vlaamse wegen de bergen zwerfvuil ziet liggen. Talloze campagnes en opruimacties ten spijt liggen onze wegbermen, bossen en natuurgebieden nog steeds vol met vuil.

Dat zwerfvuil kan soms ook daadwerkelijk wilde dieren in de problemen brengen. Zo kregen we afgelopen twee dagen, drie slachtoffers binnen van zwerfvuil. De eerste patiënt was een egel die kwam vast te zitten in een stuk rondslingerend net. Het dier werd losgeknipt maar moest toch verzorgd worden omdat het volzat met vliegeneitjes.

Vanmiddag nog werd een nijlgans gevangen van het kanaal in Lanaken. De vogel zat met beide poten verstrikt in een stuk visdraad. Gelukkig had de draad nog niet te diep ingesneden en kon de draad gemakkelijk losgeknipt worden.

Maar het opvallendste was wel een jonge vos die met zijn kop in een plastieken tonnetje vastzat. Het dier werd gevangen door de Nederlandse Dierenambulance Midden-Limburg en bij ons binnengebracht. Met enige moeite kon de vos bevrijd worden. Ook hier weer hadden al enkele vliegen hun eitjes gelegd en zat de kop van de vos vol maaien. Over enkele dagen zal het dier terug op krachten zijn en kan hij opgehaald worden door de Dierenambulance.

We hopen met deze beelden bij te dragen aan het bewustzijn dat afval niet thuishoort in de natuur. Waarom kan iemand een vol blikje drank kilometers meeslepen, maar wordt een leeg blikje onmiddellijk in de berm gesmeten?

Album 'Wilde dieren en afval'

Zwerfvuil en wilde dieren...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..